Fysiotherapie Meerveldhoven

Long aandoeningen

Long aandoeningen

Onder long aandoeningen vallen oa. COPD en Covid / Corona en  revalidatiedoelen bij COPD en Covid.

Behandeldoelen

  • verbeteren van de algehele conditie
  • verbeteren van de spierkracht
  • ademhalingstechniek verbeteren
RVM FYSIO MEERVELDHOVEN 810_9666 - 3 DEF - 3 web

Wat kunnen wij voor u betekenen als u COPD of Covid heeft? 

We zullen door middel van een uitgebreide anamnese en onderzoek samen met u bekijken wat er nodig is voor uw specifieke situatie. Zo kan het zijn dat we gaan werken aan uw conditie en kracht om de vermoeidheid te verminderen. Daarnaast kunnen we  bij COPD werken aan het beter kunnen ophoesten van het sputum, zodat u minder benauwd en kortademig wordt. Soms maken ademhalingsoefeningen en ontspanningsoefeningen ook deel uit van het behandelplan. Dit alles doen we samen met u zodat u in uw dagelijkse leven beter vooruit kunt en meer vertrouwen krijgt in de vaak benauwde situaties. 

COPD

(Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een chronische longziekte waarbij de longen beschadigd zijn. Het is een verzamelnaam voor Chronische bronchitis en Longemfyseem. Bij chronische bronchitis zijn de bronchiën langdurig ontstoken. Hierdoor wordt er veel slijm aangemaakt wat tot overmatig hoesten kan leiden en moeite met ademhalen. Bij Longemfyseem gaan de longblaasjes kapot en kan er minder zuurstof in de longen worden opgenomen. Hierdoor kan er sprake zijn van kortademigheid en benauwdheid.

Veel voorkomende klachten bij COPD zijn: chronisch hoesten, kortademigheid, benauwdheid, vermoeidheid, verminderde inspanningsmogelijkheden, toenemende moeite met dagelijkse handelingen zoals wandelden op het tempo van leeftijdsgenoten, traplopen, huishoudelijke taken of het uitvoeren van hobby of werk. De fysiotherapeutische behandeling bij COPD kan o.a. bestaan uit het trainen van kracht en uithoudingsvermogen, het optimaliseren van de ademhaling en/of ademspierfunctie.

Covid

Een aantal mensen dat getroffen is door het corona virus houdt (langdurig) last van klachten zoals vermoeidheid en kortademigheid. Binnen Fysio Meerveldhoven zijn we uitgebreid bijgeschoold op het gebied van revalidatie na corona en werken we samen met de huisarts, een diëtist en een ergotherapeut in uw woonomgeving.

 

Om de kwaliteit van onze behandelingen m.b.t. Long- en Vaataandoeningen en Corona gerelateerde klachten hoog te houden, zijn we aangesloten bij Chronisch Zorgnet. Zodat we u de beste zorg volgens de laatste ontwikkelingen kunnen geven. Wij vinden persoonlijke aandacht en begeleiding tijdens de behandeling erg belangrijk en helpen u graag verder om uw doelen te bereiken.

Belangrijk om te weten  

Voor de behandeling gesuperviseerde looptraining en leefstijlcoaching bij Perifeer Arterieel Vaatlijden heeft u een verwijzing van uw huisarts of vaatspecialist nodig om in aanmerking te komen voor vergoeding vanuit de basisverzekering.

Voor de behandeling van COPD heeft u een verwijzing van uw longarts nodig om in aanmerking te komen voor vergoeding vanuit de basisverzekering. Afhankelijk van de classificatie op deze verwijzing krijgt u per jaar een x aantal behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering.

Voor de behandeling van COVID heeft u een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig om in aanmerking te komen voor vergoeding vanuit de basisverzekering.

Voor meer informatie over COPD bekijk de website van het Longfonds.

Voor meer informatie zie de website van Chronisch ZorgNet