Fysiotherapie Meerveldhoven

Oedeem therapie

Oedeem therapie

Symptomen

Oedeem of lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaamsweefsel als gevolg van een gestoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. De klachten die hierbij kunnen ontstaan zijn: zwelling, vermoeidheid en zwaar gevoel, pijn, beperkingen in de beweging.

RVM FYSIO MEERVELDHOVEN 810_9925 - 61 DEF - 61 web

Wat kunnen wij voor u betekenen als u oedeem heeft?

Lymfe is het vocht wat in ons lichaam zit buiten de bloedvaten. Het bevat zeer veel eiwitten die het vocht binden. Na een operatie, bestralingen, chemo of bij een aangeboren afwijkingen kan het voor komen dat de afvoer van lymfe niet goed verloopt. Het lymfevocht hoopt zich op wat zich uit in dikke benen en/of armen.  

Door het toepassen van een zachte rektechniek van de huid zorg je ervoor dat de eiwitten terug in de bloedvaten resorberen waardoor het vocht wegtrekt. Om dit resultaat te behouden is het vaak nodig om een bepaalde periode te zwachtelen tot het been of arm niet meer te veel opzwelt. Op dat moment wordt er vaak een steunkous aangemeten. Zo krijgt het betroffen lichaamsdeel de juiste steun en blijft de zwelling beperkt. Met als resultaat dat u kunt blijven bewegen en genieten van het leven.

Belangrijk om te weten  

Lymfeoedeem therapie wordt in veel gevallen vergoed vanuit de basisverzekering. Dit is echter niet altijd het geval. We zullen samen met u tijdens de eerste behandeling bekijken of dit voor u geldt.   

Voor meer informatie over Lymfoedeem bekijk de website van de vereniging voor manuele lymfdrainage.